Yükleniyor...

2022 Umre Fiyatları Neye Göre Belirlenir? Genel

2022 Umre Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

2022 Umre Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Umre Müslümanların ortak olarak ibadetlerini gerçekleştirebilmek amacıyla kutsal topraklara yolculuk şeklinde tanımlanır. Umre fiyatları ise her yıl yeni bir yıla girmeden belli olur. Fiyatlar Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenir ve buna göre bizim gibi hac ve umre turlar düzenleyen firmalarda bu piyasaya sadık kalarak fiyatlarını kendi içerisinde belirlerler. Bu fiyat aralıklarından uzaklaşmak isteyen bir umre firması ise inandırıcılığını kaybedeceğinden dolayı hacca ya da umreye gitmek isteyen kişiler tarafından tercih edilmezler. Umre yolculuğu öncesinde de güven en önemli hususların başında gelir. Çünkü bu kutsal yolculuğa henüz başlamamışken siz umrecilerin kafasında acaba sorusunu oluşturursanız bu onların ibadetini de etkileyeceğinden dolayı kabul görmezsiniz. Bunun içinde Diyanetin belirlemiş olduğunu sınırlardan çıkmamanız gerekir.  

2022 umre fiyatları henüz belirlenmemiş durumda ancak önceki yıllara baktığımızda fiyatlar dolar üzerinden hesaplanır.  

Umre fiyatları konusunda belli kriterler ve rakamların çeşitli olmasının birkaç farklı nedeni olabilir. Ancak bu fiyat aralığı genellikle çok yukarılara çıkmaz. Çünkü hac ve umre döneminde bu piyasanın % 50’si diyanetin elindedir. Dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı burada önemli bir aktördur.

Umre Fiyatları Neden Dolar Cinsinden Ödenmektedir?

Umre fiyatları neden dolar üzerinden hesaplanıyor ve ödeniyor sorusu Müslümanlar içinde merak konusudur. Aslında baktığımız zaman hepimiz Elhamdülillah Müslüman’ız ve Hıristiyan toplumlarından olabildiğince uzak durmaya ve esinlenmeye çalışıyoruz. Ancak burada umre fiyatları hesaplanırken dolar cinsinden olması da vatandaşları düşündürmüyor değil.

Bu konuyla ilgili olarak ise Eski Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Dursun Aygün 2016 yılında şu ifadeleri kullanarak açıklama yapmıştı.  

“Diyanet İşleri Başkanlığı da bu durumdan vatandaşımız kadar rahatsız. Öylesine bir sistem kurulmuş ki adeta buna mahkûmsunuz. İş, Diyanet ile bitse bu gün Türk Lirasına geçeceğiz. Ama işler göründüğü gibi değil. Biz TL ile işlem yapsak bile uçak biletleri ve otel ücretlerinin tamamı dolar ile… Türk Lirası ile tahsilat yaptığınızı düşünün. Bir haftada neredeyse yüzde 10 değer kazanan doların kur farkını Diyanet nasıl karşılasın? Yani bizim Türk Lirasına geçmemiz yetmiyor Türk Hava Yolları ve Arabistan’ın da buna olumlu cevap vermesi gerekiyor. Söz konusu kurum dışı bir işlem olunca da haliyle bu anlaşmaları yapacak olan Diyanet değil hükümettir. Bu iş Diyanetten çok hükümetin tasarrufu altında uluslararası düzeyde çözüm bekleyen bir konu. Malum geçen yıl Rusya ile Türk Lirası üzerinden ticaret yapma projesi konuşulmuş ama başarılamamıştı. Arabistan ile böyle bir anlaşma yapılabilir mi, başarılabilir mi bilemiyorum.”

Türkiye ile S. Arabistan arasında herhangi bir anlaşma olmamasına karşın S. Arabistan bizden ödemelerini dolar üzerinden alıyor. Dolayısıyla bizim de umre ve hac için ödemiş olduğumuz para ister istemez dolar üzerinden hesaplanıyor.  

Diyanetin dahi böyle bir sistem üzerinde dolarla ödeme aldığından dolayı acente firmalarının da dolar almamasından başka herhangi bir çaresi yoktur.  

Umre Fiyatları 2022 yılında Neye Göre Belirlenir?

Umre fiyatları belirlenirken burada umrecinin yediği, içtiği, ulaşım bedeli, konaklama bedeli, servis bedeli ve gezi programları, vize, rehberlik gibi faktörler göz önünde bulundurularak hesaplama yapılır. Bahsettiğimiz tüm bu giderler umre içerisinde normal ve doğal olarak yapılması gereken bir süreçtir. Dolayısıyla tüm bunların hesaplanarak 2022 umre fiyatları da bulunduğu bilinir.  

Umre Müslümanlar için çok kutsal ve ibadet maksadıyla yapılan sahih bir ibadet olmasına karşın insanlar arasında da maalesef maddi koşullara bağlı olduğundan dolayı herkes gidemez. Dolayısıyla burada tur firmalarına da büyük görevler düşmektedir. Umreye gitmek isteyenlere çeşitli kampanyalar ve ödeme kolaylıkları sağlanarak her Müslüman’ın bu kutsal toprakları görebilmeleri içinde ellerinden geleni yapmaktadırlar.

Yorumlar

Yorum Yap