Yükleniyor...

Adım Adım Medine Rehberi Genel

Adım Adım Medine Rehberi

Adım Adım Medine Rehberi

Hz Peygamber efendimiz Medine’yi ziyaret etmeyi Müslümanlara tavsiye etmiş ve bu ziyaretinde beraberinde bazı faziletlerinin olduğunu duyurmuştur. Medine’nin faziletleri hakkındaki hadislerden bazıları şunlardır.

“Medine’de ölmeye imkân bulan bunu yapsın. Ben orada ölene şefaat ederim.”

“Medine’nin hastalık ve sıkıntılarına sabredenlere kıyamet günü şahit ve şefaatçi olurum.”

“Kim sadece ziyaret maksadıyla beni ziyaret ederse, kıyamet gününde ona şefaatçi olmak benim üzerimde bir hak olur.”

Hz. Peygamber’in Kabrini Ziyaret Adabı

Eğer hac ya da umre için Medine’ye gelmişseniz Peygamber efendimizin kabrini ziyarete giderken yol boyunca mutlaka salat ve selam getirmelisiniz.

Medine’ye geldiğiniz zaman ilk iş olarak Peygamber Efendimiz’in kabrinin ziyareti ve Mescid’ini ziyaret etmek gerekir.

Medine’ye giderken girmeden önce mümkün ise gusletmeniz gerekir, en yeni ve en temiz elbiselerinizi giymeli ve güzel kokular sürmelisiniz.  

Eğer ki Mescid’ e uzak bir yerde kalıyorsanız o zaman yapmanı gereken yakınlaşınca bindiğiniz araçtan inip yürüyerek gitmelisiniz. Yürürken ise yolda 55 Ahzâb Sûresi 33/56 ve yolda salât ve selâm getirin. Peygamber Efendimize kesinlikle hürmette kusur etmemeniz gerekiyor.

 Peygamber Efendimizin huzurunda nasıl davranmanız gerektiğini aynı zamanda şu ayetler açık bir şekilde ifade etmektedir.

“Ey iman edenler seslerinizi Peygamber’in sesinin üstüne yükseltmeyin... Yoksa siz farkına varmadan amelleriniz boşa gidiverir. Allah’ın elçisinin huzurunda seslerini kısanlar, şüphesiz Allah’ın kalplerini takvâ ile imtihan ettiği kimselerdir.” (Hucurât Sûresi 49/2-3)

MEDİNE HAKKINDA

Müslümanlar için en önemli kutsal şehirlerden birisi olan Medine kuzeye doğru hafif bir şekilde eğimli olan ova içerisinde yer alır. Ova kuzeyde ve güneydoğuda, kentten birkaç kilometre uzakta olan Uhud ve Ayr dağlarıyla çevrili konumdadır. Ovada pek çok çeşme ve akarsu bulunur fakat suyun önemli bir bölümü de tuzludur ve bunun içinde içilmez. Tatlı su kaynakları genellikle güney bölgededir. Medine’de iklim yumuşaktır ve yazlar sıcak geçer.

Medine Peygamber Efendimizin gelip yerleşmiş olduğu bir yerdir. Öncesinde Yahudilerin çoktanrılığı ve Museviliği benimsemiş olan şehirde sonrasında  Müslümanlar egemen olmuşlardır. Hicret döneminde Medine’deki durumda karışıktı ve yeni kabilelerin büyük bölümü de İslam diniyle ilgilenmeye başlamışlardı. Bölgede İslamı seçen pek çok kişi Hz Muhammed’i medineye çağıyorlardı ve bunun üzerine Peygamber Efendimizde Medine’ye 622 yılında hicret etti. Mekke’nin alınması sırasında pek çok kişi Hz Muhammed’in Mekke’ye yerleşeceğini düşündüler ancak Hz. Muhammed söz verdiği gibi ölümüne kadar da Medine’de kaldı. Ölümü sonrasında ise Hz Ayşe’nin evindeki yatağının olduğu yere defnedildi.  

Medine hurmasıyla ve çevresindeki farklı özelliklerdeki farklı meyvelerle doludur. Şehrin başlıca geçim kaynağına baktığımız zaman dünyanın dört bir ülkesinden Hac için gelen Müslümanları görmek mümkündür. Yılın belli döneminde gelen hacılar ve umre için gelenler şehrin geçim kaynağını oluşturmaktadır. Medine sanıldığının aksine oldukça ucuz olan bir şehirdir. Özellikle de ziynet eşyaları Medine de çok ucuza satılmaktadır. Müslümanlar açısından çok önemli olan bu şehirde pek çok gezilecek yerde vardır. Örneğin Hz Hamza’nın mezarının bulunduğu camiden bahsedebiliriz.

Dünyanın en güzel şehirlerinden birisi olan Medine’ye gidebilmeniz için herhangi bir zamanı beklemeniz gerekmiyor. Türkiye’den umre ziyaretinde bulunmak isteyenler tur firmalarıyla istedikleri bir zamanda belirlenmiş olan turlara katılarak gidebilirler. Ancak hac için gitmek istediğiniz de yılın belli bir döneminde gitmeniz gerekiyor. Umre ziyaretinde bulunacak olan siz değerli misafirlerimiz için hazırlamış olduğumuz farklı tur programlarımız sayesinde sizleri o kutsal topraklara taşıyoruz.

Yorumlar

Yorum Yap