Yükleniyor...

Hac ve Umre Kıyafetleri Genel

Hac ve Umre Kıyafetleri

Hac ve Umre Kıyafetleri

Kutsal yolculuk için niyet ettiniz ve başvuru işleminizi gerçekleştirdikten sonra başvurunuz kabul edildi. Gidişiniz diyanet ya da şirket üzerinden olacak. Bunun içinde pasaport, vize derken şimdi sıra geldi hac ve umre kıyefetleri almaya. Gidiş yolculuğunuz öncesinde aklınıza gelen ilk şey acaba bana orada neler lazım olacak sorusudur. Acaba hac ve umre yolcuğunda nasıl bir kıyafete ihtiyacınız olacak. Makalemizin devamında kadın ve erkekler için kıyafetler nasıl olmalı açık bir şekilde belirtilmiştir.

 Hac ve umre kıyafetleri pratikte farklı olmaz. Bazıları kutsal topraklarda lazım olacak günlük kıyafetleri satın almakla yetinirken bazıları da ellerindekiyle idare etmeye çalışır. Peki hangi malzemeler yanımda olmalı derseniz şunları belirtebiliriz.

  • İhram
  • Sandalet
  • Çamaşır

Diğer eşyalar ise oraya gittiğinizde temin edeceğiniz ve geldiğinizde insanlara usulen hediye olarak alacaklarınız. Mesela tespih, takke, yüzük, esans, seccade, kına, hurma, zemzem gibi hediyelikler. Bu hediyelerin yanında ise en değerlisi zemzem ve hurmadır.  Bizim ülkemizde de satılıyor olsa da oradan satın aldığımızda kendimizi daha da huzurlu hissederiz.

Hac Umre Kıyafetleri

Hac ve umre kıyafetleri bay ya da bayan lazım olacak şeylerdir. Kadın ve erkeklere göre farklı olduklarından dolayı daha net ve detaylıca bilgi vermek gerekir.

Erkek Hac Umre Kıyafetleri

Müslüman olan erkekler hac ve umreye gittiklerinde ilk yanlarında olması gereken şey ihramdır. İhram yasaklardan arınmak demektir ve üzerinde hiçbir dikiş olmaz. İhram izar ve rida denilen iki parçadan oluşur ve beyaz renkte erkeklerin vücutlarını sarar. İhrama giren birisi için yasaklar başlamış demektir. Bunun içinde ibadetine niyet ederek başlar ve bu yasaklar ihramdan çıkıncaya kadar da devam eder. Özellikle de hac döneminde ihramda kalma süresi daha uzun olacağından dolayı ihram seçilirken pamuk ya da keten gibi serin tutacak olan kumaşların tercih edilmesi daha mantıklı olacaktır.

Hac ve umre yapan bir Müslüman erkek ibadeti sırasında sandalet giymesi gerekir. Bunun için ayağında bir ayakkabı olmaması gerekir. Çünkü ihram yasaklarının uzantısına baktığımızda umre ya da hac ibadetini gerçekleştiren erkek bağcıklı bir ayakkabı giyemez. İhram sırasında ayağınıza giydiğiniz terlik ya da sandaletin ayağınızın topuk kısmını örtmemesi gerekir.

Umrede ise umreciler kendilerine daha rahat kıyafetler almayı tercih ederler. Bunun nedenine baktığımızda bu coğrafyanın iklim nedeniyle sıcak olmasından kaynaklanır. Özellikle de Mekke’de hava sıcaklığı sürekli yüksek olduğundan dolayı daha yazlık ya da dört mevsimlik kıyafetler giyilebilmesi için müsaittir.

Hacılar, şilebezi ve keten gibi teri emen kumaşlardan mamul gömlekler, pantolon veya şalvarlar tercih etmelidirler.  Arap entarisi, Afgan takımı ve fistanlar da hem rahatlığı hem de bölgede yaygınlığı sebebiyle tercih edilmektedir.

Bayan Hac Umre Kıyafetleri

İhramda kadınlar içinde yasaklar vardır. Ancak kadınlar için erkeklerde olduğu gibi dikişsiz elbise giyilmesi şartı yoktur. Bunun için kadınlara özel olan bir hac ya da umre kıyafeti yoktur. Kadın hac ve umrede ne giyiyorsa ibadeti sırasında da aynı şekilde giyebilir.

Kadınlar genellikle açık renk giymeyi tercih ederler. Çünkü bu sayede dediğimiz gibi sıcakların etkisini de bir nebze olsa geri olana atmış olurlar. Koyu kıyafetlere baktığımızda ise bu bölgede beyazın aksine daha fazladır. Kadınlar örneğin feraceyi örtü olarak kullanırlar. Bunun yanı sıra kadınlar tavaf sırasında sağlam çorap giymeye özen göstermelidir bizimde tavsiyemiz bu yönde olacaktır.   Hac ve umre kıyafetleri yukarıda belirttiğimiz şekilde olmalıdır.

Yorumlar

Yorum Yap