Yükleniyor...

Haccın Şartları Nelerdir? Genel

Haccın Şartları Nelerdir?

Haccın Şartları Nelerdir?

Haccın iki şartı vardır bunlar Vücub ve Eda şartları olarak ayrılmıştır. Bu ikisi de yine kendi arasında ayrılır. Haccın Vücub olan şartları şu şekildedir

Müslüman olmak.

Hıristiyan bir ülkede olsanız dahi haccın farz olduğunu biliyor ve duymuş olmanız.

Akıl sağlığınız yerinde olmak

Özgür olmak

Hacca gidip gelebileceğiniz ve evinizdekilere yetecek kadar paranızın olması

Hac zamanının gelmiş olması

Hasta, kör, sakat ve ihtiyar olmamak

Yukarıda belirtmiş olduğumuz şartlar haccın vücub olan şartlarıdır. Aşağıda ise haccın eda olunan şartlarıdır.

Hapiste ya da yasaklı olmamanız

Hac yerinin emniyetli olması

Kadınların hacca kocası veya akrabalarından faık ve mürted olan birisiyle veya kendisine mürahık olan bir erkekle gitmesi gerekir. Bu kişilerinde akıl baliğ olması şarttır. Kadınlarda hacla alakalı olarak bir hadisi şerif’te şöyle buyrulmuştur.

Kadın hacca gidebilmesi için yanında mutlaka kendisine mahremi olmayan bir kişinin olması gerekir. Ancak şafi mezhebinde farklı bir durum vardır. Şafiler mahremsiz olarak kadınlarında hacca gidebileceğini düşünmektedir. Eğer ki kadının mahremi olan kişi hacca giderken ya da hacda hayatını kaybederse bu özür olur. Şafilerde kadın erkeksiz hacca gidemez eğer giderse haccı sahih olur ve bu da haramdır.

Kadınlar hacca mahremiyle de gitmiş olsa tavaf yaparken, say yaparken ya da şeytan taşlarken erkeklerin arasına karışamazlar. Eğer böyle bir durum gerçekleşirse kadın d günaha girmiş olacaktır.

Kadının iddet halinde olmaması gerekir.

Bir Müslüman haccın iki şartı olan vücub ve eda şartlarını taşıyorsa bu durumda kendisinin o sene hacca gitmesi farz olmuştur. Ancak hacca niyetlenir ve hac yolunda hayatını kaybederse bu durumda hac sakıt olacaktır. Bunun içinde herhangi bir şekilde vekil ya da vasiyet edemez eğer ki o yıl hacca gitmezse bu durumda günah işlemiş olur. Eğer kişi hacca niyetlenmiş ancak gidemeyecek kadar hasta ya da sakat olmuşsa bu durumda vekil göndermesi şart olur.

Kişi hastalandı ve vekaletle birini hacca gönderdi. Ancak daha sonraki yıl sağlığı yerine geldi bu durumda kendisinin de hacca gitmezi farz olur.

Merak edilen konuların başında da hacca giden birisinin zenginlik ölçüsünün yani parasının ne kadar olması gerektiği konusundadır.

Hac için zenginliğin ölçüsü

Aslında bu sorunun yanıtını yukarıda vermiştik ancak detaylıca açıklayalım. Eğer ki bir müslümanın ihtiyacından daha fazla elinde para kalıyorsa ve bu para onu hacca götürüp getirmeye yeterliyse bu durumda hac üzerine farz olmuş demektir. Bunun da en güzel yanıtını vicdanınız verecektir. Yani hiç kimse bir başkasının cebindeki paranın miktarını bilemez ve bunun ne kadar olduğunu tayin edemez. Bunun için cebinizdeki paranızdan da siz mesul olursunuz. Eğer ki cebinizde kalan para vicdanınızda size rahat ettiriyorsa bu durumda haccınızı da mutlaka yapmanız gerekir.

Az önce belirttiğimiz gibi ihtiyacınız olan eşya arasında nafakanızda yer almaktadır. Nafaka ise mutfak eşyası yani kişinin günlük yiyeceği kadar olan parası, giyeceği, ulaşımı, eğitimi vs. şeklinde sıralanabilir. Bunlara ayrılmış olan paranın miktarı 1 yıl boyunca yetecek kadar olmalıdır.

 Mekke’ye yakın olan bir Müslüman’ın hacca gitmesi için zengin olması gerekmez. yani belirttiğimiz eşyaların mutlaka şart olması gerekmiyor.  Mekke’ye yakın olan bir yerde ikamet ediyorsanız bunun için cebinizden çıkacak paranın miktarı uzak olan yerdekiler kadar olmayacağından dolayı çok fazla paranız olması gerekmez. Dolayısıyla hac zamanı geldiğince haccınızı yapmanız gerekir

Yorumlar

Yorum Yap