Yükleniyor...

Hac’da Şeytan Taşlama Genel

Hac’da Şeytan Taşlama

Hac’da Şeytan Taşlama

Hacı adaylarının bu kutsal görev için gittiklerinde hacı olabilmek için yapmaları gereken bir takım görevler vardır. Bu görevler yerine getirilmeden sadece o kutsal topraklara gitmiş olmak hacı olmaya yeterli olmayacaktır. Bunun için bizde bu görevler arasında yer alan HAC’DA ŞEYTAN TAŞLAMAile ilgili sizde bilgiler verelim istedik. Bilgilerimiz soru ve cevap şeklinde olacağından dolayı anlaşılır ve net olmasına özen gösterdik.

HAC’DA ŞEYTAN TAŞLAMAK FARZ MIDIR?

Hanefi mezhebine göre haccın farzları bir şart ve iki rükundan ibarettir. ihrama girmek haccın şartı,kabeyi tavaf etmek ise haccın rükünlarındandır. Yani şeytan taşlamak farz değil haccın vaciplerindendir. Vacip olması ise Peygamber Efendimizin fiili sünneti ve vefatından sonra alimlerin herhangi bir zaman içerisinde dini bir meselenin hükmü hakkında ittifak etmemelerindendir. Hacda şeytana taş atmayan ya da atılması gerekli olan taşların yarısından fazlasını atmayan kişilerin ceza olarak bir keçi ya da koyun kesmeleri gereklidir. Şeytan taşlama Kurban bayramının birinci gn Arafat’da vakfeden sonra başlar ve bayramın üçüncü gününe kadar devam eder. Şeytan taşlama sırasında hacılar Arafattan döndüklerinden ve sıcakla boğuştuklarından dolayı bu görev sabır gerektirir.

HAC’DA ŞEYTAN TAŞLAMA NEREDE YAPILIR?

HAC’DA ŞEYTAN TAŞLAMAMina’da yapılır. Burada üç adet şeytan taşlama yeri vardır. Bunlar sırasıyla şu şekildedir.

  1. Cemre-i Sağir ( küçük şeytan),
  2. Cemre-i Vusta (orta şeytan),
  3. Cemre-i Kübra (büyük şeytan)

Üçü de şeytan taşlama anlamında yani Cemarat denilmektedir. Yani HAC’DA ŞEYTAN TAŞLAMA Mina’da Cemarat denilen yerde yapılır.

HAC’DA ŞEYTAN TAŞLAMA NE ZAMAN YAPILIR?

HAC’DA ŞEYTAN TAŞLAMAyukarıda da belirttiğimiz üzere bayramın birinci gününde tan yerinin ağarmasıyla birlikte başlar ve ertesi gün aynı zamana kadar da devam eder. Faka yapılan uygulamalarda hacılar arefe günü Arafattan inerken akşam ve yatsı namazını birleştirerek yatsının vaktinde Müzdelife de kıldıktan sonra ilerleyen saatlerde Mina’ya doğru yola çıkarlar. Gece saat 12’yi geçtikten sonra Cemarata varınca büyük şeytana 7 tane taş atar. Bayramın ikinci ve üçüncü günü ise şeytan taşlama vakti öğleden sonra başlayarak ertesi gün tan yeri ağarıncaya kadar devam eder. Bu günlerde öğlende önce şeytan taşlamak caiz değildir.

Bayramın 2. ve 3. günü sırasıyla küçük, orta ve büyük şeytana 7’şer taş atılır. Mina’da gecelemeyenler bayramın 4. günü şeytan taşlama yapmazlar. Böylece Hacda şeytan taşlama görevi bitirilir.

HAC’DA ŞEYTAN TAŞLAMADA KAÇ TAŞ ATILIR?

HAC’DA ŞEYTAN TAŞLAMAyapılırken merak edilen hususlardan birisi de kaç tane taş atılacağı hususundadır. Mina’da gecelemeyenler bayramın 1. günü 7 tane 2 ve 3 günü ise 21 tane toplamda 49 adet taş atarlar. Mina’da geceleyenler ise bayramın 4. günü 21 taş daha atarlar toplamda ise 70 adet taş atmış olunur.

HAC’DA ŞEYTAN TAŞLAMA NASIL YAPILIR?

Bu işlem sırasında taşları havuza 3–5 metre mesafen tek tek fırlatarak atmak gerekiyor. 7 taşı tek bir kerede atmak caiz olarak kabul edilmez. Taşların en fazla şeytanın 1,5 metre uzağına düşmesi gerekiyor. Bu sınırdan uzağa düşen taşlar ise atılmış olarak sayılmazlar. 7 tane taşın peş peşine atılması gerekiyor. Gücü yeten kendisi atmalı, yetmeyen ise vekil tayin etmesi gerekir.

HAC’DA ŞEYTAN TAŞLAMA NE ANLAMA GELİYOR?

HAC’DA ŞEYTAN TAŞLAMAnın nedeni ise haksızlık, zulüm zorbalığın protesto edilmesini sağlamak anlamına gelir.Bu şekilde şeytanın yolundan gidenler ve şeytana uyanlara karşı gelinmiş olunur. Şeytana uymayacağına dair kendisine vermiş olduğu bir nevi sözdür.

Yorumlar

Yorum Yap