Yükleniyor...

İhram ve İhrama Girmenin Önemi Genel

İhram ve İhrama Girmenin Önemi

İhram ve İhrama Girmenin Önemi

İhrama girmek nedir, ihram ne kadar sürer, ihram neden giyilir, ihram yasakları, ihram ne demek, ihramlı iken avlanmak ne demek, umrede ihram giyilir mi? Hacı ve umreci adaylarının merak ettiği bu konuları sizin için açıklayıcı bir şekilde belirtelim istedik.

Hanefi mezhebine göre hac, umre, ticaret, ziyaret gibi sebep ne olursa olsun Mekke’ya gelen insanların ihramsız bir şekilde MİKAT BÖLGESİnden geçmeleri haram olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle de hac ve umre için gelen adayların havaalanında ya da uçakta ihrama girmeleri gerekir. İhrama giren bir Müslüman 2 rekat namaz kılarak sünneti yerine getirirler

İhram Kıyafeti Nasıldır?

İhram erkekler için iki parçadan oluşan bir bezdir. Bu bezin özelliği ise dikişsiz olmasıdır. Sağlık açısından bakacak olursak pamuklu olan 2 havlunun kullanılması uygun olandır. Bazıları sentetik ya da naylon ihramlar giyebiliyor. Ancak bu ihramların insanın terini emmediğinden dolayı çok sağlıklı olarak kabul edilmezler. Erkek ihrama girdikten sonra üzerine başka hiçbir şekilde çorap,çamaşır, şapka, atlet ve benzer hiçbir kıyafet giymemesi gerekir. İhramın tutturularak rahat edebilmek için alttan kemer bağlanabilir. Ancak bu kemer bizim bildiğimiz sıradan kemerlerden ziyade ip ya da düğümle bağlanmaz. Ayakkabı giyerken ayak kısmını kapatacak olan topuklu ayakkabı giyemezler. Topuğu açık olan terlik giyilebilir. Eğer ki mevsim itibariyle soğuk olursa bu durumda omza kaban, mont, hırka gibi dikişleri olan kıyafetler giyebilirler.  

Kadınlarda ihrama girmek şeklinde herhangi özel bir kıyafet yoktur. Kadınların ihrama girmeleri normal elbiseleriyle birlikte ihrama niyet etmeleri demektir.  Ancak ihramlı olan kadının yüzünü örtmemesi gerekiyor.

İhramı Anlamak ve İhramın Önemi

İhram giymek Müslümanlar için çok önemlidir. Ancak ne anlama geldiğini bilmek ise çok önemlidir. Müslüman Allah’ın evine dünya sevgisini götürmemesi gerekir ihramdayken herhangi bir makam, mevki ve dünya malı umrunda olmadan sadece benliğini Allah’a sunması gerekir.  Müslüman ihramı giydiği zaman Allah’ım emret ben senin emirlerine amedeyim, senden başka ilah yok demek ister. Senden başkası yok, senden başka tapınacak hiçbir şey yok diyerek kendisini tüm benliği ile O’nun yolunda bir nefer olduğunu canı gönülden göstermelidir.

İhrama giren bir Müslüman artık dünya meselelerinden kendisini sorumlu tutmaz ve her şeyi geride bırakır. İhrama giren bir Müslüman’ın etrafıyla kavga etmez, kötü söz söylemez, başkasının kalbini kırmaz. Eğer ki ihrama girmiş olan bir kimse başkasının kalbini kırarsa o zaman bu durumun mutlaka sadakasını vermelidir. Bir Müslüman hakkıyla ihrama girerse zaten başka birinin de kalbini kırmayacak ve bundan çok korkacaktır. İhramlı olan hiç kimse bir başkasıyla farklı bir hesap içerisinde olmaz dilinden Allah kelimesi hiç eksilmez. İhrama girdiğiniz zaman pişmanlığınızı dile getirir ve Allah’tan af dilerseniz Allah’ta sizin günahlarınızı affedecektir. İhramlı olan birisi Allah’ın dünyadaki evini ziyaret etmiş ve bunun heyecanıyla huzur içerisinde tıraşını olarak ihramdan çıkmış olacaktır.

Umrenin amacı insanların bu dünya koşturmasından uzaklaşmasını sağlamak ve onların Rabbine daha fazla yakınlaşmasını sağlamaktır. İhramlı bir kişi dünyada kefenini giymiş ve Allah’a canını sunmuş demektir.

İnşallah veya başka bir şekilde nasip olup ta Allah-u Teâlâ Hazretleri’nin evine, haremine gidilirse; ihrama girmeyi hakkıyla başarabilen kullardan olmak nasip olur siz değerli kardeşlerimize de. Hac ve umre hakkında detaylı bilgilerin olduğu, daima güncellenen sayfamızda blog sayfamızda merak ettiğiniz tüm konuları detaylarıyla anlatmaya çalışıyoruz.

Allah hepinizi korusun, günahlarınızın affını nasip eylesin, Haccınızı ve Umrenizi kabul eylesin.

Amin…

Yorumlar

Yorum Yap