Yükleniyor...

Kaç Tür Hac Vardır? Genel

Kaç Tür Hac Vardır?

Kaç Tür Hac Vardır?

Haccın Çeşitleri, kaç tür hac vardır, hac çeşitleri arasındaki farklar nedir, haccın farzları nelerdir? Merak ettiğiniz tüm bu sorulara makalemizin devamında açıklık getirelim istedik.

Müslümanlar için önemli olan hac vazifesi üç türdür bunlar ise şu şekildedir.

  • İfrad hac
  • Kıran hac
  • Temettü hac

İFRAD HAC NEDİR?

İfrad hacını yapana müfrid denilir. Bu kişiler ihrama girerlerken yalnız hac yapmak için niyet ederler. Örneğin Mekke’de oturan kişiler müfrid hacılardır.

İFRAD HACCI NASIL YAPILIR?

Mikâttan önce:Tırnaklar kesilir,koltuk altı ve kasık temizlenir, gusledilir olmazsa abdest alınır, erkek, ihramla örtünür, kadın elbisesini çıkarmaz, baş açık ve ayaklar çıplak olur,

Mikât sınırında:İhramın sünneti olarak iki rekat nafile namaz kılınır. Birinci rekatta Kâfirun, ikinci rekatta İhlas suresini okumak iyidir. Yalnız hac için niyet ve telbiye yapılır. Böylece ihrama girilmiş olunur.

İhramdan sonra:İhramdan çıkıncaya kadar ihramlıya yasak olan işlerden sakınılır. Tekbir, tehlil, salevat-ı şerife ve telbiye söylenerek yola devam edilir.

Mekke-i mükerremede:Gusledip veya abdest alıp Harem-i şerife giderek “kudum tavafı” yapılır. Bu sünnettir. Tavaftan sonra iki rekat tavaf namazı kılınır. Birinci rekatta Kâfirun, ikinci rekatta İhlas suresini okumak iyidir. Zemzem içilir, üstüne, başına dökmek iyi olur. İhramlı olarak Mekke’de kalınır. Namazları Harem-i şerifte kılmaya çalışmalıdır. İstenildiği kadar nafile tavaf yapılır. Haccın sa’yı kudum tavafından veya nafile bir tavaftan yahut ziyaret tavafından sonra yapılır.

KIRAN HAC NEDİR?

Hac ile birlikte umreye niyet eden kişilerdir. Öncelikli olarak umre için tavaflarını yaptıktan sonra ihramlarını çıkarmadan ve tıraş olmadan hac günlerinde hac için yeniden tavaf ve sa’y yaparlar.

KIRAN HACCI NASIL YAPILIR?

Mikâttan önce:Tırnaklar kesilir, koltuk altı ve kasık temizlenir, gusledilir olmazsa abdest alınır,erkek, ihramla örtünür, baş açık ve ayaklar çıplak olur.  Kadın elbisesini çıkarmaz,

Mikât sınırında: İhramın sünneti olarak iki rekat nafile namaz kılınır. Birinci rekatta Kâfirun, ikinci rekatta İhlas suresini okumak iyidir. Umre ve hac için niyet ve telbiye yapılır. Böylece hem umre hem de hac için ihrama girilmiş olunur.

İhramdan sonra:İhramdan çıkıncaya kadar ihramlıya yasak olan işlerden sakınılır. Tekbir, tehlil, salevat-ı şerife ve telbiye söylenerek yola devam edilir.

TEMETTÜ HAC NEDİR?

Temettü hacını yapan kişilere Mütemetti denilir. Hac ayında umre yapmak için ihrama girer ve umre için tavaf sa’y yaparak tıraş olur ihramdan çıkarlar. Memleketlerine gitmezler ve o sene terciye gününde ve aha önce hac için ihrama girdikten sonra müfrid hac gibi hac ibadetlerini yaparlar.  

TEMETTÜ HACCI NASIL YAPILIR?

Mikâttan önce:Tırnaklar kesilir, koltuk altı ve kasık temizlenir, gusledilir olmazsa abdest alınır,erkek, ihramla örtünür, baş açık ve ayaklar çıplak olur.  Kadın elbisesini çıkarmaz. 

Mikât sınırında:İhramın sünneti olarak iki rekat nafile namaz kılınır. Birinci rekatta Kâfirun, ikinci rekatta İhlas suresini okumak iyidir. Yalnız umre için niyet ve telbiye yapılır. Böylece ihrama girilmiş olunur.

İhramdan sonra:İhramdan çıkıncaya kadar ihramlıya yasak olan işlerden sakınılır. Tekbir, tehlil, salevat-ı şerife ve telbiye söylenerek yola devam edilir.

Mekke-i mükerremede:Gusledip veya abdest alıp Harem-i şerife giderek “kudum tavafı” yapılır. Bu sünnettir. Tavaftan sonra iki rekat tavaf namazı kılınır. Birinci rekatta Kâfirun, ikinci rekatta İhlas suresini okumak iyidir. Zemzem içilir, üstüne, başına dökmek iyi olur. Safâ ile Merve arasında umre’nin sa’yi yapılır. Sonra saçın en az dörtte biri veya tamamı kesilir yahut kısaltılır. Böylece ihramdan çıkılmış olur. İhramsız olarak Mekke’de kalınır. İstenildiği kadar “nafile tavaf” yapılabilir.

HAC-LAR ARASINDAKİ FARKLAR NEDİR?

Kıran ve Mütemetti hacıların şükür kurbanı kesmeleri vaciptir. Temettü ya da Kıran haccı yapan kişilerden kurbanlık hayvan bulunmaması ve alınmaması nedeniyle kurban kesme imkanı bulunmayanlar üç gün hac esnasında 7 gün hac ‘dan sonra toplamda 10 gün boyunca oruç tutarlar. İlk üç günün ihrama girildikten sonra hc ayları içinde kurban bayramının ilk gününden önce Mekke’de tutulmuş olması zorunludur. Temettü hacında ise hac için ihrama girilmeden umre ihramından sonra tutulabilir.

Yorumlar

Yorum Yap