Yükleniyor...

Kadın Nasıl Hacca Gidebilir? Genel

Kadın Nasıl Hacca Gidebilir?

Kadın Nasıl Hacca Gidebilir?

Kadınların hac yolculuğu ile ilgili bugüne kadar birçok kaynak yayınlanmış ancak yine de bu konu yıllardan beridir anlaşılmamıştır. Bizde Mabed Turizm olarak kadın nasıl hacca gidebilir size bu konu hakkında soru cevap şeklinde ilerleyeceğimiz bir makaleyle açıklayalım istedik. Soru cevap şeklinde olduğu için sanıyorum ki biraz daha açıklayıcı olacaktır.

Kadın kocasından izin almadan hacca gidebilir mi?

Kadınlar kendilerine farz olan hac ibadetini yerine getirmek istediklerinde nikah düşmeyen birinci derece akrabası (baba,kayınbaba,erkek kardeş,amca,dayı,yaşları reşit kardeşlerin erkek çocukları) mahremi ile gitmelidir. Burada şöyle bir durum vardır ki bir erkeğin karısına zaruriyeti olmadan hacca gidemezsin demesi de doğru olmaz. Bunun için kadının üzerine farz olan haccı için izin alması gerekmez.  

Kadın, mahremsiz hacca gidebilir mi?

Kadınların hacca giderken yanlarında mutlaka mahremleri olması gerekir. Bunun dışında gitmeleri doğru değildir. Fakat kadın akrabasından fasık ve mürted olmayan aklı yerinde bir erkekle hacca gidebilir.

Hadis-i Şerif’te şöyle denilmiştir. Kadın yanında bir mahremi olmadan hacca gidemez.

Ancak şafi mezhebinde kadınlar hacca tek başına gidebiliyorlar. Burada Hanefi mezhebindeki bir kadının da şafi mezhebindeki bir kadını örnek alarak hacca gitmesi mümkündür. Hanefi mezhebindeki birisinin şafi mezhebindeki birisini taklit etmesi ancak farzı yerine getirirken ya da haramdan uzaklaşmaya çalışırken mümkündür. . Ancak burada da önemli bir husus vardır ki bir Hanefi şafi mezhebindeki taklit ediyorsa bu durumda o husustaki tüm şartları da mutlaka yerine getirmiş olması gerekir. 

Kadın, eniştesi veya kayınbiraderi ile hacca gidebilir mi?

 Enişte ve kayınbirader mahrem değillerdir. Bunun için kadının onlarla hacca gitmesini bırakın yalnız kalması bile günahtır. Bunun içinde bu şekilde hacca gitmek caiz değildir.

Bir Hadis-i Şerif’te şu şekilde buyrulmuştur ; “Allah’a ve ahirete inanan bir kadının, yanında babası veya oğlu veya kocası veya erkek kardeşi veya bir mahremi olmadan üç günlük ve daha fazla bir yola gitmesi helal olmaz.” [Buhari]

Dul bir kadının hacca gitmek için evlenmeli mi?

Kesinlikle böyle bir şey yoktur. Kadın hacca ya da umreye gidebilmek için bir başkasıyla evlenmek zorunda değildir. Ancak kadın mutlaka onunla gideceğim diyorsa nikah yapabilir . Ancak burada yapılması gereken Muvakkat nikah değil normal nikahtır. Çünkü dinimizde muvakkat nikah yoktur

Yorumlar

Yorum Yap