Yükleniyor...

Kudüs Müslümanlar İçin Neden Önemlidir? Genel

Kudüs Müslümanlar İçin Neden Önemlidir?

Kudüs Müslümanlar İçin Neden Önemlidir?

Dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden birisi olan Kudüs 3 semavi dinde de kutsal olarak tanımlanır. Tarih boyunca Kudüs birçok savaşa sahne olmuş ve bu savaşların bazılarında da adeta yıkılıp tekrar yapılmıştır. Kudüs bugün bizim bildiğimiz haliyle Filistin ve İsrail arasında bölüşülemeyen bir şehir konumunda ve her iki tarafta Kudüs’ü başkent ilan etmeye çalışıyorlar. Ancak şu an Kudüs hiçbir ülkenin başkenti olarak da tanınmıyor.

Peki, İsrail ve Filistin için hatta dünya için bu kadar önemli olan Kudüs’ün bizim için yani Türkiye için önemi nedir? Neden bu kadar önemli bir konumdadır?

Kudüs Türkiye İçin Neden Önemli?

Müslümanlar için kutsal olduğuna inanılan 3 tane şehir vardır. Bunlar Mekke, Medine ve Kudüs’tür. Bizim için önemli olan tarafında ise Peygamber Efendimizin söylediği “ Ziyaretler ancak 3 mekana yapılmalıdır. Bunlar Mekke’de Mescidu’l – Haram, Medine’de benim mescidim Kudüs’te ise Mescid’i Aksa’dır. Buyurmuştur.  İşte bunun içinde bizim için aslında tüm Müslümanlar için Kudüs önemli bir şehir olarak bilinmiştir.

Peygamber Efendimiz’in cariyesi Meymune (ra) birgün “ Ey Resurullah! Mescid’i – Aksa hakkındaki hüküm nedir? Bunu bize bildirirmisin sorusuna Resurullah şöyle yanıt vermiştir.

 "Oraya gidin ve içinde namaz kılın." -Hadisin ravisi dedi ki: "O zaman burası Daru'l-Harb'di (yani Müslüman olmayanların hakimiyeti altındaydı)."- (Resulullah (sav) sözlerine daha sonra şöyle devam etti): "Eğer oraya gidemez ve içinde namaz kılamazsanız kandillerinde yakılmak üzere oraya zeytinyağı gönderin." (Ebu Davud, Kitabu's-Salat, 14)

İslam alemleri yukarıdaki zeytinyağı’nı bir sembol olarak tanımlamıştır. Peygamber efendimiz tarafından Mescid-i Aksa ve Kudüs önemle tavsiye edilmiştir. Bu tavsiyeden yola çıkarak Hz. Ömer Hicret’in 14. yılında İslam ordularını Suriye, Irak, Filistin ve Misir cephesinde Yezid b. Ebu Süfyan, Ubeyde b. Cerrah ve Allah’ın kılıcı Halid b. Velid (ra) komutasında göndermiştir.

Gönderilen ordular zaferden zafere koşarken Hz. Ömer’in Kudüs’e ayak basmasıyla birlikte Mescid-i Aksa üçüncü haremimiz olarak Müslümanların eline geçmiş oldu.

Mescik-i Aksa’yı önemli yapan yalnızca bunlar değildi. Mescid-i Aksa aynı zamanda Müslümanların ilk kıblesiydi.

Mescid-i Aksa İlk Kıblemiz

Peygamber Efendimiz Kuran-ı Kerim’in ilk teblig edildiği zamanlarda namazını Mescid-i Aksa’ya doğru yüzünü dönerek kılardı. Mescid-i Aksa’nın da Kudüs’te olması bu şehrin biz Müslümanlar için ne kadar çok önemli ve kutsal olduğunu buradan da ifade edebiliyor.

İsra ve Miraç Hadisesi

Peygamber Efendimiz (sav)’in Medine’ye hicretinden bir buçuk sene önce Recep ayının 27. Gecesi en büyük mucizelerden biri olan İsra ve Miraç hadisesi gerçekleşmiştir.

Recep ayının 27. gecesi Cebrail (as), Peygamber Efendimiz (sav)'i Mekke'den alıp, Burak adlı bir binek ile Mescid-i Aksa'ya götürdü. Oradan da Cenab-ı Hakkın kudretine delalet edilen ayet ve bazı alametler birer birer gösterildi ve semaya çıkarıldı. Semaya çıkarılırken birçok peygamber ile görüştürüldü. Daha sonra Peygamber Efendimiz (sav), rabbinin kelamını işitme şerefine erişti ve aynı gece içerisinde tekrardan Mekke'deki hanelerine geri götürüldü.

Kudüs İşgal Altında

Biz Müslümanlar için bu kadar önemli olan bu şehir şu an işgal altında ve bu işgal altında olma durumu da biz Müslümanların ayıbıdır. Tarihte Kudüs zaman zaman işgal altına alınmış olsa da bu işgaller hep kısa zaman içinde olmuş ve Müslümanlar Kudüs’ü tekrar almıştı. Kudüs 1917 yılına kadar da Müslümanların hakimiyetinden kaldırılmıştır. Ecdadın 400 yıl boyunca elinde tuttuğu bu kutsal toprakların bugün Müslümanların elinde olmaması ise bizim ayıbımız.

Yorumlar

Yorum Yap