Yükleniyor...

Mekke’de Ramazan Nasıldır? Genel

Mekke’de Ramazan Nasıldır?

Mekke’de Ramazan Nasıldır?

Müslümanlar için Mekke’nin yeri ayrıdır özellikle de Ramazan ayında orada olmak her şeye değerdir. Mekke’de Müslümanların yaşadığı kutsal değerler ve tarifi edilmez duygular ruhun en saf halini ortaya çıkaracaktır. Mekke mekanların en mukaddesi ve bir Müslüman’ın amel defterine kazanç sağlayabileceği en güzel yerdir.

Neden Mekke’de Ramazan Ayı Yaşanması Gerekir?

Mekke’de Mescid-i Haram Müslümanların kıblesinin olması ve inci gibi orda gözleri kamaştıran bir güzelliğe sahip olması Müslüman’ın gözünü bu beldeye çevirmesine neden oluyor. Ramazan ayında Mekke’de olmanın güzel olan yanlarından birisi de Peygamber’imizin Mescid-i Haram’da kılınan bir namazın diğer mescidlere göre yüz bin kat daha fazla sevap kazanacaktır sözdür. Düşünün ki evinizde namaz kılıyorsunuz ve burada kıldığınız namazlardan çok daha fazlasını Mekke’de kıldığınızda kazanıyorsunuz.  

Mekke’de Ramazan ayı ne büyük bir lütuftur.

Kuran’ı Kerim’de mizanın hak olduğu belirtilmiş ve insan öldüğünde tartıya çıktığında sevabı ağır geldiğinde kurtuluşa ereceği belirtilmiştir.  Sevapları artırmanın yolu da imana daha güçlü sarılmak ve ibadetine yoğunlaşmak olduğunu düşünürseniz Mekke’de namaz kılmanın da kıymetinin ne kadar fazla olduğunu ortaya çıkaracaktır. Allah insana Mekke’yi çok büyük bir fırsat olarak sunmuştur. Ramazan ayının kendisine göre bir hissiyatı ve güzelliği vardır. Mekke’de ise bu güzellik insanın kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Ramazan ayındaki bolluk ve bereket Allah’ın rahmetinin en yoğun şekilde yaşandığı yerdir.  Bire yüz bin vermek, böyle büyük bir karşılığı Allah tealadan başka kim verebilir ki? Evet, bu mekanın kutsallığı ile zamanların en kutsalından olanı birbirine denk getirebilmek mümkün mü?

Ramazan ayı kutsal aylarımızdan ve çok faziletli bir ibadet olan oruç ibadetinin yapıldığı aydır. Hele öyle bir geceyi içinde barındırıyor ki tüm gecelerin en değerli en faziletli ve en hayırlısı o da Kadir gecesidir. Peygamber efendimiz (sav) İsrail oğullarından birinin Allah yolunda 1000 ay  silah giyinmiş olarak mücadele ettiğini anlatmıştı.Sahabeler buna pek şaşırmış ve amelleri onlara çok küçük görünmüştü. Allah Teala da Kadir süresini indirdi.(Beyhaki) Muhammed (sav) ümmetinin diğer kavimlere göre kısa ömürlü olması nedeniylede Rabbimiz bize öyle fırsatlar vermiş ki az bir vakti uzun yıllara eşdeğer kılmıştır, onlardan biri de Kadir gecesidir.  Bin aydan daha hayırlı olan bu gece Ramazan ayının içinde bir elmastan çok daha değerli ve her sene ona ulaşabilmenin eşsiz heyecanını yaşamaktayız.

İşte Mekke’de ramazan ayıda olmak bu nedenlerden dolayı insana manevi huzur ve kazanç sağlıyor. Orada yaşadığımız huzuru dünyanın başka neresine giderseniz gidin kesinlikle bulamazsınız. Türkiye her geçen gün zenginleşip refaha kavuşuyor olsa da bu durum dünyanın hiçbir yerinde tarifi olmayacak bir histir.

Türkiye zenginleşip insanların yaşam konforu yükseldikçe kutsal topraklara gitme isteği de o kadar artıyor. Pek çok kişi bir şekilde maddi gücünü ayarlayarak hac ve umre ziyaretlerini yerine getirmeye çalışıyorlar.  Mekke’deki manevi ikramdan faydalanmak için, Ramazan ayını Mekke’de geçirmeye gelenler çığ gibi büyüyor.

Mekke’de iftar öncesi, tatlı bir esinti ile yüreklerde yankılanacak ezanı beklemenin tadı bir başkadır. Müezinin ezana başlaması ile birlikte, gönüllerde oluşan bayram havası, bütün simalara yansıyor. Ezan sonrası anlamlı bir sessizlik ve heyecanlı bir bekleyiş başlıyor. Müezzin gamet getirmeye başlayınca, herkes tatlı bir telaşla namaza saf tutmak ve ilahi çağrıya lebbeyk demek için hareketleniyor.

Yani Mekke’de Ramazan ayı o kadar güzel ve tatlı geçiyor ki insan yaşadığı feyzin anlamını ve hissini tarif bile edemeyiz.

Allah tüm Müslümanların bu mübarek toprakları ziyaret etmesini nasip etsin inşallah

AMİN

Yorumlar

Yorum Yap