Yükleniyor...

Müslüman Nasıl Hacı Olur? Genel

Müslüman Nasıl Hacı Olur?

Müslüman Nasıl Hacı Olur?

Milyonlarca Müslüman her yıl hacı olabilmek için Suudi Arabistan’ın yolunu tutarken üzerlerine farz olan görevlerini yerine getirerek islamın gerekliliğini yapmaya çalışırlar. Bizde bu makalemizde bir Müslüman nasıl hacı olur bu konu hakkında açıklama yapalım istedik. Çünkü hac hayatınızda tek bir kereliğine gidebileceğiniz bir şey. Dolayısıyla ilk kez haca gittiğiniz zaman ne yapmanız gerektiğini bilmiyor ve sizi yönlendirecek olan rehberlerin anlattıklarıyla yola çıkıyorsunuz. aslına bakarsanız işi şu şekilde düşünmek ve değerlendirmek gerekiyor. Müslümanlığın farzları arasında yer alan Hac kutsal bir görev ve hepimiz için çok önemli. Ancak hepimiz için bu çok önemli olan olayı araştırmak ve ne yapmamız gerektiğini öğrenmek yerine kendimizi rehberlerin yönetmesine bırakıyoruz. Düşünsenize size bilgileri veren bir rehber aslında bir şey bilmiyor. Elbette ki bu mümkün değil ve yapılan işinde bir kutsallığı var. Bunun için doğru olan sizinde fikirlerinizi, yapılması gerekenleri gözden geçirmeniz gerekiyor.

Tahmin ediyorum ki durumu akışına bırakmanın en önemli nedenleri arasında bizde hac yaşının yüksek olmasıdır. Adeta hacca yaşlandığınız zaman gidersiniz gibi yanlış bir algı oluşturulmuş ve bu da ister istemez sizi etkiliyor ve sizde hacca gitmek için yaşlanmayı bekliyorsunuz. İsterseniz sözü daha da uzatıp karmaşık ve içinden çıkılamaz bir hale dönüştürmeden asıl konumuza doğru gidelim.

İslam Dininde Nasıl Hacı Olunur?

 Hac Arapça kökenden gelen bir kelime ve Müslümanlar için kutsal olan bölgelerin dini kurallar çerçevesinde ziyaret edilmesini sağlamak. Aynı zamanda 32 farzdan bir tanesi olduğu içinde haccı hepimiz üzerimize farz biliyoruz. Burada hep tartışılan konuda haccın kimlere farz olduğu hususundadır. Bu konuyu merak ediyorsanız aşağıdaki konu linkimizi de okumanızı tavsiye ederim.

İlgili Yazı: Hac Kimlere Farzdır?

Bir insanın hacı olabilmesi için kurallar arasında mutlaka Müslüman olması şartı var. Bunun yanı sıra ergenlik çağına da girmiş olması gerekiyor. Çocuklar için hacı demek yerinde olmayacaktır. Akıllı olmak, borcunuzun olmaması gerekiyor.İslama baktığımız zaman insanlar oruç tutmaz, zekat vermez, fitre vermez ve namaz kılmazlarsa bunun cezasını ödemeleri gerekiyor. Ancak hacca gitmemenin herhangi bir cezası da bulunmuyor. Bunun için hac Müslümanlar üzerine bir yaptırım olmamıştır.

Türkiye’de bahsettiğimiz şartları taşıyan insanlar için belli dönemlerde hac ziyaretleri düzenleniyor. Ancak katılım sayısının çok ciddi olması lakin giden sayısının az olması arkada sıraya girmiş olan pek çok sayıda insanı beraberinde getiriyor. Yapılan kuralar neticesinde hacı adayları açıklanırken gitmeye hak kazanmış olanlar ise büyük bir heyecanla o mübarek günü bekliyor.

ki Hacı olmak için gereken şartlar nelerdir?

Öncelikli olarak başvuru işleminizi yapabilmeniz için il müftülüğüne gitmeniz gerekiyor. Buradan kontenjan belgelerinizi aldıktan sonra belirlenmiş olan ücreti  yatırmanız gerekli. Ücret ister peşin olarak isterseniz de taksitle yatırılabiliyor. İlk taksidini yatırdıktan sonra bankadan alacağınız dekontla birlikte sizden istenilen evrakları teslim ediyorsunuz.   Evraklar içerisinde arka fon rengi beyaz olan 4 adet vesikalık fotoğraf da başvuru belgeniz arasında yer almalıdır. Bunun yanı sıra pasaportunuz ve hac bürolarından alınacak form dilekçeniz de başvuru belgeleriniz arasında yer almalıdır. Bundan sonra gerekli olan belgelerin listesine yine müftülük tarafından hacı adaylarına verilmektedir. Suudi Arabistan kurallarının ülkemizden daha farklı olmasının getirisi olarak genellikle 40 yaş üstü bayanlar evliyse eşiyle gitmeli ya da eşiyle gitmeyecekse muvafakatname ile götürecek kişinin birinci dereceden akrabası olması gerekmektedir.

Yasal olarak ve dini olarak gerekliliklerinizi yerine getirmenizin ardından artık hacca gidiş yolculuğu günü geldiğinde başlıyor ve sırada sizin dini vazifelerinizi orada sırasıyla yerine getirmenize sıra geliyor.

Yorumlar

Yorum Yap