Yükleniyor...

Müslüman Nasıl Tatil Yapmalıdır? Genel

Müslüman Nasıl Tatil Yapmalıdır?

Müslüman Nasıl Tatil Yapmalıdır?

Yüce Allah Kainatı belli bir düzen içerisinde şekillendirmiş ve her canlı ya da cansıza da bu dünyada bir görev vermiştir. Herkes görevini hakkıyla yapmak zorundadır ve bunun içinde dağılımın adaletli bir şekilde yapılması esastır. İslam’da her şey zerreden kürre’ye isimlendirilmiş ve sınıflandırılmıştır. İnsan ilişkileri, hayvan hakları ve nesnelerin kullanımı gibi her şeyin kendi doğal sınırları vardır.  Örneğin insana zekat düşmesi için Kuran’ı Kerim’de bir takım ölçüler vardır. Bu ölçüleri karşılayanlara zekat düşerken, başka bir açıdan da farklı bir kişiye zekat yükümlülük haline gelmiştir. Müslüman’ın tatili de aynen bu zekat gibidir ve belli bir ölçüsü olmak zorundadır. Tatil yapmak zuhur ettiğinde bu ölçüler doğrultusunda hareket edilmesi gerekir. Yüce Allah sunduğu nimetlerin tamamını insanların kullanımına sunmuş ve helal kılmıştır. Bu nimetler Yüce Allah’ın kullarına olan bir ikramıdır.

İnsan da bu nimetlere yönelirken kendi nefislerine göre değil Yüce Allah’ın emirlerine göre hareket etmek durumundadır. İnsan nefsine hükmedemeyerek günlük yapması gereken işlerini yapmazsa bu durumda ikrama da ters düşmüş olacaktır. Örneğin insanın kendisini işlerini göremeyecek kadar aç bırakması doğru değildir. İslam bunu yasaklamıştır. Bunun içinde Müslüman şöyle düşünmelidir. Allah bana nefesimden bile yakınsa o zaman benim yapacağım tatilde de bana bir o kadar yakındır.

İşte bu düşünceye sahip olarak tatile çıkan bir Müslüman gittiği yerde lüks harcamalardan uzak durur, gereksiz alışverişler yapmaz, harama elini ve gözünü uzatmaz, mahremiyet sınırlarını hiçbir zaman aşmaz. Unutmamak gerekiyor ki biz insanlar olarak sürekli bir imtihan içerisindeyiz. Bunun içinde bizim yapacağımız tatilin de bu imtihanın bir parçası olduğunu bilmemiz gerekiyor. Tatil imtihanınıza ara vermek değil bilakis Allah’ a olan kulluk bilincini de yerine getirmek demektir.

Bugün şöyle etrafınıza bakın ki insanlar yazın yapacakları tatillerini kıştan planlamaya başlıyorlar. 5 yıldızlı oteller seçiliyor. Ödemeler taksitlendiriliyor ve sanki o bizim cebimizden çıkmayacak gibi bir yılın tüm birikimi buraya doğru yönlendiriliyor. Yapılacak tatilin süresi de 4 gün 5 gece ya da 7 gün 7 gece.  İşte buradan varmak istediğimiz şey ise bize umreyi sorduklarında pahalı olduğu gerekçesi. Evet belki baktığınız zaman fiyat herkesin gidemeyeceği bir düzeyde olabilir ancak ülkenin geneline baktığımız zaman yazın tatil bölgelerini dolduracak kadar çok fazlayız. Bunun içinde müslümanın tatil anlayışında önce kulluk vazifesini düşünmesi ve ona göre hareket etmesi gerekiyor.

Tatil bizim için önemlidir ancak önemli olan gözümüzü harama uzatmak değil Yüce Allah’ın bizden beklediğini, istediğini ve emrettiğini yapmaktır.

Burada amacımız ise elbette ki tatile gidilmemesi değil ancak umre ziyaretini yapabilmek ya da hac başvurusunu yapabilmek için yaşlanmayı beklememek gerektiğini anlatmaktır. Tatilinizi İslam’ın gereği ve Yüce Allah’ın bize sunmuş olduğu ikramları sınırlar çerçevesinde mutlaka yapmak gerekiyor. Çünkü şimdiki deyimle bu bedenin ve ruhun da bir anlamda detoksu olacaktır.

Bizler Efendimiz Hz. Muhammed (sav) hareketlerini kendimize rehber almış bir ümmet olarak hayatımıza devam etmeli ve bunun karşılığında da cennete gidebileceğimizi aklımızdan çıkarmamalıyız.

Müslüman Beyaz Bir Elbise Gibidir

Müslüman tıpkı beyaz bir elbise gibidir. Kim ki gittiği tatil yerinde gaflete düşer ve rehavete kapılırsa görev ve sorumluluklarını hatırlaması gerekir. Bunun içinde bize düşen görev siz değerli misafirlerimizi İslami koşullar çerçevesinde hac, umre ve İslami otellerde en iyi şekilde tatil yapabilmelerini sağlamaktır.

Tatil Müslüman’ın ömrünü heba edeceği, cömertçe israf edebileceği yer ve zamanlar değildir. Biz elbette ki dünya nimetlerinden istifade etmeli ve bize bu nimetleri sunduğu içinde rabbimize şükretmeliyiz.

Allah hac ve umrenizi kabul etsin inşallah…

Yorumlar

Yorum Yap