Yükleniyor...

Nasıl Yaşarsan Öyle Ölürsün Genel

Nasıl Yaşarsan Öyle Ölürsün

Nasıl Yaşarsan Öyle Ölürsün

 “Nasıl yaşarsanız öyle ölürsünüz, nasıl ölürseniz öyle dirilirsiniz!..

Yaşamı boyunca insanoğlu bir imtihandadır. Son nefesine kadar sürecek olan bu sınavda başarılı olmak ve kendisini bekleyen kabir âlemine hazırlıkların tamamlanıp gidilmesi gerekir. Öyle ki kabre ne bir mal ne para ne servet götürülemeyeceğine göre bize orada fayda verecek en güzel şey güzel amellerimizdir. Kazançlı çıkmak için dünyada başımıza ne gelirse gelsin rabbimizden geldiğini bilip derdimiz sıkıntımız ne olursa olsun sabredip dua dua rabbimize yönelip bu sıkıntı bizden gidene kadar isyan etmemeliyiz.  Dünya hayatı geçici bir oyun ve oyalanma yeridir.

Yüce rabbimiz Haşr suresinde şöyle buyuruyor…

‘’ Ey iman edenler! Allah’ tan korkun ve herkes yarına ne hazırladığına baksın. Allah ‘tan korkun çünkü Allah yaptıklarınızdan haberdardır. ‘’ ( Haşr suresi 18 )

Bu ayetten de anlayacağımız gibi illa ki yanımızda götüreceğimiz azığa ihtiyaç var. İşte orada bize tek yardım edecek olan azık dünyadayken yaptığımız iyilikler, ibadetler ve iyi amellerimizdir. Eğer bunlarla dolduramamışsak hayatımızı kabirde de kıyamette de işimiz zor demektir. Belki kalp kırmadan inceltmeden kimsenin hakkını yemeden ve rabbinin emrettiklerini yapıp haram saydıklarından kaçarak geçirilen ömürde birçok zorluklarla karşılaştınız çok canınız yandı veya hakkınız yendi.  Eğer tıpkı İbrahim as gibi teslim olursanız ateşin İbrahim’i yakmadığı gibi bu sıkıntılar da sizi yakmayacaktır. Kahrında hoş lütfün da hoş deyip sınavı en güzel şekilde vermek en büyük derdiniz olacaktır.

İlginizi Çekebilir : Umre Fiyatları

Dünyadayken helal dairesi çerçevesinde yaşayıp tek derdi rabbini razı etmek olan kul için ölümde çok kolay olacaktır. Allah’ı razı eden kula rabbi ölümü de kolaylaştırır. Canını alacak olan Azrail ona bir doktor ya da çok sevdiği arkadaşı kılığında gelir ve hiç inceltmeden canını alır. Dünyadayken kötü işler yapan ve Allahın yasakladıklarını yapıp ibadetlere önem vermeyen kişi için ise ölüm ve sonrası çetin geçecektir. Çok acı çekerek ölecek ve Azrail onun canını çok ızdırap vererek alacaktır. Ahiretteki simalarımız ve bedenlerimiz de dünyadaki manevi zırhlarımıza göre teşekkül edecektir. Yüce rabbimiz şöyle buyurmaktadır.

‘’ Yüzler vardır ki o gün ışıl ışıl parlayacaktır. ‘’ ( KIYAME,22)

‘’Yüzler de vardır ki, o gün buruşacaktır.’’ (KIYAME, 24)

Salih kimselerin simaları ışıl ışıl parlayacak ve simaları çok güzel olacaktır. Onlar mutlu, huzurlu ve sevinç içinde olacaklardır. Fasık ve günahkârlara gelince onların simaları çirkin ve korkunç olacaktır. Onlar yaptıklarından çok pişman olacak ve dünyaya geri dönmek isteyecekler fakat onlara şans verilmeyecektir. Onlar için artık acılı bir azap vardır. Dünya da iken tövbe kapısı hep açıktır. Rabbimiz tövbeleri çokça kabul eden affeden merhamet edendir. Eğer dünyada iken günahlarımıza hatalarımıza tövbe etmezsek ölümden sonra pişman olanlardan oluruz.

Mümin bir kul hesaba çekilmeden önce kendini hesaba çekmelidir. Böylece günahlarımızı hatalarımızı fark etmek için bir fırsat oluşturmuş oluruz. Attığımız her adımı Allah rızasına göre atarsak hem rabbimiz bizden razı olur hem de ahiret için yatırım yapmış oluruz.

Ahiret gününe inancımızdan dolayı biliriz ki dünyada yaptıklarımızdan dolayı hesaba çekiliriz. Yaptığımız her şey işlediğimiz her günah teker teker yazılmakta ve o bazı yüzlerin ağarıp bazı yüzlerin kararacağı o şiddetli hesap gününde herkesin yaptığı ortaya çıkacaktır. Orda ne bir adaletsizlik ne de haksızlık yapılmayacaktır. Dünya da iken bazen işlemediğiniz suçun cezasını çekebiliyorsunuz. yüce Allah her şeyi gören ve bilendir dünya da iken uğranılan haksızlıkların hesabı da orada görülecektir.

Yorumlar

Yorum Yap