Yükleniyor...

Umre Nedir, Nasıl ve Ne Zaman Yapılır? Genel

Umre Nedir, Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

Umre Nedir, Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

Umre kelime anlamı olarak ziyaret etmek anlamını taşır. Dini olarak baktığımız zaman ise belli bir zamana bağımlı olmadan ihrama girip Kâbe’nin tavaf edilmesini sağlamaktır. Umre tam anlamıyla Safa ile Merve arasında SA’Y yaptığımız bir ibadettir.

Umre sünnettir ve insanın ömründe bir defa yapması tavsiye olunur. Umre’nin hac’dan farkı ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi belli bir zaman sınırının olmamasıdır.  Hac ibadetinde Arafat il Müzdelife vakfesi yapılır, kurban kesilir, şeytan taşlanır ancak umre’de böyle görevleriniz olmaz. Bunun için umre küçük hac olarak da söylenir.

Umreyapmakistediğiniz zaman yerine getirmeniz gereken iki farzınız vardır. Bunlardan biri ihram diğeri de tavaf’dır. İhram şarttır, tavaf ise rükündür. Umrede SA’Y yapmak ve traş olmak ise vaciptir.

Umre dini bir ibadet ve Müslümanlar için anlamı çok büyüktür. Her Müslüman hayatında bir kez olsun gidip o kutsal topraklarda görevini icra etmek ister. Bazılarına bu kısmet olurken bazılarına da olmaz. Allah kısmet edip umreye gittiğiniz zaman ise yapacaklarınız şu şekilde olacaktır.

Umre Nasıl Yapılır?

İhrama Girmek  Ne Demek:

Umre’ye gittiğinizde ihram girerken niyet ve telbiye getirmeniz gerekiyor. Erkekler için iki parçadan oluşan bir örtü söz konusudur ve erkekler ayaklarına terlik giyerler. İhram sadece umre ibadeti sırasında giyilir, bunun dışında normal kıyafetlerle dolaşılabilir.

Tavaf Etmek Ne Demek:

Kabe tavaf edilirken Hacer-i Esved köşesinin hizasından başlanarak Kabe’nin etrafı yedi kez dönülür. Ancak tavaf’da 7 kez şartı varken umre sonrasında da istediğiniz kadar Kabe’yi tavaf edebilirsiniz.

Sonrasında yapılacak olan görevler ise şu şekildedir;

2 rekat tavaf namazı kılıyorsunuz ve Safa ile Merve arasında dört gidiş ve üç dönüş yapıyorsunuz. Sonrasında ise saçlarınızı kısaltarak ya da başınızı traş ederek ihramdan çıkıyorsunuz. Erkekler için saçlarından en az 1 cm kesilmiş olması gerekiyor. Ya da bazıları saçlarını komple kısaltabiliyor. kadınlar ise saçlarının ucundan bir miktar kesmeleri gerekiyor.  Umre aslında tüm bu saymış olduğumuz ibadetler demektir. Ancak halk arasında çıkılan bu yolculuğun adı olarak bilinmektedir. Yolculuk aslında yalnızca Mekke’den Medine’ye ziyaret demektir.

Her Müslüman günün birinde umre’ye gitmeyi ister ya da planlar. Ancak burada merak edilen hususlardan birisi de Umre’nin ne zaman olduğu hususundadır. Onu da şöyle açıklayabiliriz.

U mreye Ne Zaman Gidilir?

Bilindiği üzere Hac’ın bir dönemi vardır. Dolayısıyla insanların Umre’ye ne zaman gidilir sorusu da buradan akıllara gelir. Umre için herhangi bir zaman ya da tarih yoktur. Yalnızca Arife ve bayram günleri yani teşrik tekbirinin getirildiği 5 günün dışında her zaman yapılabilir. Belirttiğimiz süre içerisinde Umre’ye gitmek tahrimen mekruhtur. Çünkü bu günlerde hac yapılır. Ancak bazı mezheplerde Şafii, Maliki ve Hanbeli hac için niyet olmadığında teşrik günlerinde de Umre yapılabilmektedir.

Umrenin Hükmü Nedir?

Umre’nin hükmü mezheplere göre farklılık gösterir. Bir müslümanın ömründe bir kez Umre’ye gitmesi Hanefi ve Maliki mezheplerine göre sünnettir, ancak Şafii ve Hanbeli mezheplerine göre farz olarak kabul edilir. Bazı Hanefi mezhebi bilginleri ise Umre’nin vitir, kurban, fıtır sakadası gibi vacip olduğunu belirtmişlerdir.

Neticede ise Umre’nin hükmü  (Bakara, 2/196.) ayetinde getirilen farklı yorumlar ile bu konuda farklı rivayetlerin bulunmasından kaynaklanmaktadır.

Âyet-i kerime, farz olsun nafile olsun hac ve umre ibadetine başlanınca bu görevin yarım bırakılmayıp tamamlanması gerektiğini ifade ettiği gibi "Orucu akşama kadar tamamlayın" (Bakara, 2/187.) anlamındaki ayette olduğu gibi "hac görevini yerine getirin" (ekimü) anlamını da ifade eder.

Umrenin Fazileti Nedir?

  • Müslüman Umresini yaptığında Allah’ın kendisine vermiş olduğu sağlık, zenginlik gibi dünya nimetlerine şükretmiş olur.
  • İnsanın günahlarının affına vesile olur.
  • Umre Müslümanları birbirine yakınlaştırır ve kardeşlik duygusunun daha öne çıkmasına neden olur. 2

Yorumlar

Yorum Yap