Yükleniyor...

Umre Vizesi Nedir, Gerekli Evraklar Nelerdir? Genel

Umre Vizesi Nedir, Gerekli Evraklar Nelerdir?

Umre Vizesi Nedir, Gerekli Evraklar Nelerdir?

Umre ziyaretinde bulunmak isteyen Müslümanların başvuru öncesinde yapmaları gereken bir takım hazırlıklar vardır ve bu hazırlıkların başında da Umre vizesi gelmektedir.  Bu vizenin amacı ise ibadetini yapmak isteyen Müslümanların Suudi Arabistan’a oradan Mekkeye ve Medine’ye geçebilmek için Diyanet İşleri Başkanlığına veya onun yetkilendirmiş olduğu acenteler aracılığı ile alacakları bir seyehat belgesidir. Yani Umre vizesi almadan umreye gidebilmek mümkün değildir.

Umre Kayıt İşlemleri

Umreye gidebilmeniz için yapmanız gereken hazırlıklara geldiğimiz zaman ise öncelikli olarak hangi şehirde yaşıyorsanız il ya da ilçedeki Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olan kurumlara müracatta bulunmanız gerekiyor. Bize ulaştığınızda firma olarak sizi bu konuda bilgilendirecek ve neler yapılması gerektiğini detaylıca anlatırız. Diyanet işleri Başkanlığına yatırılacak olan katılım payı ile birlikte umre kaydınızı da başlatmış olursunuz. Umre vizesi Suudi Arabistan’ın Ankara Büyükelçiliği tarafından verilir. Umre vizesinin alınmasının ardından 15 gün önce mutlaka hazırlıkların bitirilmiş olması gerekiyor. Bu işlemler sırasında ise sizden istenilen belgeler ise aşağıda belirtilmiştir.

Umre Vizesi İçin Gerekli Evraklar

Yıllar boyunca özlemini çektiğiniz kutsal topraklara gidebilmek için nihayet bir şans yakaladınız ve Allah kısmet ederse her şeyinizi hazırlayarak yola çıkmak istiyorsunuz.  Yukarıda bahsetmiş olduğumuz vizeyi alabilmeniz içinde bazı evraklarınızın tam olması gerekiyor. Bu evraklar ise şu şekildedir.

  • Geçerlilik süresine halen 1 yılı olan Çipli pasaport. Eski pasaportlar yürürlükten kaldırılmıştır.
  • TC kimliğiniz ve iki taraflı çekilmiş olan fotokopisi
  • 2 adet vesikalık fotoğraf arka fonun beyaz olması gerekiyor.
  • Menenjit aşısı kartı

Eşiyle birlikte gitmek isteyenler eğer ki eşi 45’in altındaysa o zaman nüfus müdürlüklerinden alınmış olan nufüs kayıt örneği, çocuklarda varsa her çocuk için alınmış olan ayrı ayrı nüfus kayıt örneği.

Suudi Arabistan yasalarına göre eğer ki bayan 45 yaşın altındaysa bu durumda yanında birinci dereceden bir yakını olmadan ya da eşi olmadan ülkeye girmeleri kesin olarak yasaklanmış olduğu için giriş yapmalarına müsaade edilmeyecektir. Babası, kayınpederi, 18 yaşından büyük erkek kardeşi, öz amcası ve öz dayısı ile umreye gidebilir.  “Hanım, hanıma kesin olarak mahrem kabul edilmemektedir”. Bu yakın akrabalar için noterden Muvafakatname-Taahhütname ve her kişi için, ayrı ayrı nüfus müdürlüğünden çıkartılmış, vükuatlı nüfus kayıt örneğinin aslı gerekmektedir.

18 yaşında oldukları halde anne ve babası olmadan umreye gitmek isteyen çocukların yanlarına birinci dereceden bir akrabası olmadan girmeleri yasaktır. Hatta bu çocuklar için umre vizesi garantisi de verilmemektedir.

18 yaşından küçük olan çocuklar için noterden Muvafakatname, taahhütname ve ayrıca vukatlı nüfus kayıt örneklerinin asılları istenmektedir.  Eğer ki 45 yaşından büyük annesiyle gidecekse bu durumda 18 yaşından küçük olan çocuk için mahrem olmaz.

Muvafakatname hazırlanırken ise şu şekilde olması gerekir.  “ Eşim,kızım,kız kardeşim Nilgün Arslan’ın babası, öz amcası, öz dayısı  İhsan ARSLAN ile beraber umreye gitmesine muvafakat ederim.”

Tahhaütname hazırlanırken ise şu şekilde olması gereklidir. “Noterden yapılacak; kızım, gelinim, öz halam, öz teyzem, Nilgün ARSLAN’ı umreye götürüp getireceğimi taahhüt ederim.”

Yukarıda belirttiğimiz şartlar doğrultusunda herkes Umre vizesi alabilirler. Vize büyük bir ihtimalle kabul edilecektir. Ancak bazen eksik evraklardan ya da kişi hakkında farklı durumlar söz konusu olduğundan dolayı verilmeyebilmektedir.

Umre Müslümanın mutlaka hayatında bir kereliğine de olsa gitmeyi istediği bir ziyarettir. Kutsal topraklarda o eşsiz ruh halini yaşamak ve Allah’ a yakın olmak Müslümanlar için çok önemlidir.

Yorumlar

Yorum Yap