Yükleniyor...

Umre’de Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Genel

Umre’de Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Umre’de Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Umre Müslüman’n hayallerini süsleyen ibadetlerden bir tanesidir. Umreye gittiğiniz zaman maneviyatınız zenginleşir ve dinin doğduğu ve yayıldığı yerleri görme fırsatı bulursunuz. Umre Hz.Peygamber Efendimizin yaşadığı toprakları görme fırsatı ve o havayı tenefüs etme şansı yakalattığı için sevap kazanılan bir ziyarettir. Bunun içinde Müslümanlar her yıl akın akın Kabe’ye doğru yola çıkarlar. Türkiye’de umre ve hac turları düzenleyen bir çok firma var. Biz Mabed turizm olarak buraları görmek isteyen Müslümanları bu kutsal topraklarla buluşturma görevi üstendik ve bu görevi de en iyi şekilde yapabilme gayreti içerisindeyiz.

Umre Mekke ile Medine arasında gelip gitme, Allah’ın Müslümanlardan istediği ve beklediği ibadeti de yerine getirme görevidir. Mescidi aksa’da yapılan bir ibadetin yüz bin kat sevabı vardır ve her müslümanda bu sevaba nail olmak isterler. Allah’ın evinde rabbine dönerek niyet edebilmek oldukça önemlidir.

Pek biz Müslümanlar için kutsal bir ibadet olan ve çok fazla önem verdiğimiz Umre ziyaretimizde yanlış yapmamak ya da keşke dememek için nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Öncelikli olarak yaptığınız ziyaretin bir ibadet olduğunu unutmamanız gerekiyor. Bunun için güncel ve dünyevi konulardan olabildiğince uzaklaşın ve siyaset konuşmayn.

Umre ziyaretinin amacı belli olsa ve Müslümanların ortak toplanma merkezi olsa da burasının bir yönetiminin olduğunu unutmamak gerekiyor. Bunun için o devletin kurallarına uymak gerekiyor. Eğer ki yapılan uygulamalara karşı geldiğinizde sizin de canınızı sıkacak bir takım yaptırımlarla karşılaşacağınızı unutmayın. Bunun için kurallara değil ibadetinize odaklanın.

Yüce Allah ne yaparsan yap bana kul hakkıyla gelme diyor. Dolayısıyla gittiğiniz bu topraklarda hiçbir zaman hak yememeye dikkat etmelisiniz. Özellikle tavaf ve say yaparken öndekileri arkadakileri asla incitmemelisiniz. Herkesin sizin gibi niyeti bellidir ve ibadet yapmak. bunun içinde ibadetinizi belli bir düzen içerisinde önemle yapmalısınız. Unutmayın ki kul hakkına girmek en büyük haramlardandır. Yani siz orada başkasının hakkına girdiğinizde sevap kazanacağım derken binlerce kat günah işlemiş olursunuz

Umre yapılırken ibadetlerin sayısına odaklanmak yerine huşu içerisinde ibadetinizi gerçekleştirmelisiniz. Örneğin 50-100 umre yapacağım diyerek Allah’ın size emanet ettiği sağlığınızı da görmezden gelmemeniz gerekiyor. Bunun için herkes kendisini zorlamadan ve gücünün yettiğince umre yapmalıdır.

Kabe’de taşıma sistemi eskiden biraz daha farklılaşmıştır. Bunun içinde umre turları ile gelen umreciler önce otellerinden Cemarat’a oradan da otobüslerle Kabe’ye taşınıyor. gitmeden önce bunu bilerek hareket etmelisiniz. Otobüslere binmek için büyük bir kargaşa meydana geliyor. Bizde bunun için umrecilerimizi olabildiğince en yakın mesafedeki otellere yerleştirmekteyiz

Mescid-i Aksa’yı biz ibadet alanı görüyor ve bizim için kutsal değeri çok büyük. Ancak bazı kötü niyetli insanlarında burada olduğunu unutmamak gerekiyor. Bunun için kendi özel ve şahsi eşyalarınızı mutlaka iyi muhafaza edin hırsızlara karşı temkinli olun.

Bayanların tavaf ve say yaptıkları sırada sıkışık alanlara asla girmemeleri gerekiyor. Dikkatli ve tedbirli hareket etmek her zaman en güzeli olacaktır.  Tavaf’ta Hacer’ül Esved taşının öpülmesi sevaptır ancak izdiham olmaması ve insanların birbirine eziyet etmemesi gerekir. Özellikle kadınlar bu noktada oldukça dikkat etmeleri  gerekir. Çünkü o kalabalıkta birbirlerine sürtünmeleri haram olarak kabul edilmiştir ve sevap işleyim derken günah işlememeleri gerekir.

 Umre turları ile birlikte gelen her umrecinin elinden geldiğince vakit namazlarını Kabe’de kılmaları tavsiye edilir. Zaten kısa olan bu zamanın en iyi şekilde değerlendirilmesi çok önemlidir. Bazen hastalık ve tembellik yapılıyor ancak bunlara rağmen siz olabildiğince ibadetlerinizi en güzel şekilde gerçekleştirmelisiniz.

Yorumlar

Yorum Yap