Yükleniyor...

Dua Etmek İçin En Uygun Zamanlar Hangileridir? Genel

Dua Etmek İçin En Uygun Zamanlar Hangileridir?

Dua Etmek İçin En Uygun Zamanlar Hangileridir?

Dua Allah’ın kullarına bahşetmiş olduğu en güzel ibadetlerden bir tanesidir. Hatta bir insanın en kolay yaptığı ibadetlerden birisidir. Ancak her ne kadar kolay ve sevabı olan bir ibadet şekli olsa da insanların yine de yeteri kadar dua etmediklerini söyleyebiliriz. Dua günün her vaktinde yapılabilirken genelde insanlar duayı namazdan sonrasında bıraktıklarından dolayı namaz kılmayan insanlarda dua etmeyi her zaman geciktirirler.

Unutmamak gerekiyor ki kardeşler duanın ne zaman ve nerede kabul edilebileceğini Allah’tan başka hiç kimse bilemez. Duanın ne zaman kabul edileceği bilinmiyor olsa da Peygamber efendimiz bize ulaştırdığı bilgilerle duaların geri çevrilmediğini bildirmiştir. Hadislerden öğrenmiş olduğumuz bilgilere göre dua etmek için en uygun zamanlar aşağıda size belirtilmiştir.

Gecenin Son Üçlük Diliminde

Bir hadisi şerif’te peygamber efendimizin bize şöyle bildirdiği belirtilmiştir. Allah gecenin son uçluk bölümünde dünya semalarına iner ve şöyle buyurur. Kim bana dua ederse onun duasına gelirim. Eğer kim benden isterse ona istediklerini veririm, kim benden mağfiret isterse onu da affederim.

Bahsetmiş olduğumuz hadisi şerifte de Allah kullarının uykusundan kalkarak kendisine dua etmesini ister. Duaların kabul edileceği zamanlar içerisinde gecenin son uçluk bölümü vardır.  O zaman biz Müslümanlar gece uykumuzdan feragat ederek duamıza ve ibadetimize yönelmek zorundayız. Nasıl ki zinde kalmak için uyumamız gerekiyorsa aynen o şekilde gecede kalkarak dua edebiliriz. Hatta uyandığınızda teheccüt namazınızı da kılarak sevabınızı daha da yükseltebilirsiniz.

Ezan ve Kamet Arasındaki Zaman  

Duaların kabul edilme ihtimalinin yüksek olduğu zamanlar arasında ezan ve kamet arasındaki zaman dilimi de vardır. Eğer ki ezan okunduktan sonra başlayarak namaz kılmadan önce getirilen kamet arasında dua ederseniz Allah dualarınızı kabul edecektir.  

İlginizi Çekebilir: İmanlı Ölmek Yaşayışa mı Bağlı, Yoksa Son Ana mı?

Cuma Günü Yapılan Dualar

Cuma mübarek bir gündür ve bu gün Müslümanlar için çok büyük öneme sahipti. Peygamber Efendimizin bir hadisi şerifinde yine şöyle demiştir. Cuma gününde öyle bir vakit vardır ki o vakitte yapılan dualar hiçbir zaman geri çevrilemez. Değerli Müslüman kardeşlerim biz insanlar için önemli olan Cuma kutsal olarak kabul edilmiştir. Bunun için Cuma günü özellikle de hac ve umre yaptığınız zaman içerisinde dua etmiş olmanız büyük sevap kazanmanızı sağlayacaktır.  

Namazın Sonunda Yapılan Dualar

Allah bize günlük olarak 5 vakit namaz kılmamızı emrediyor. Dolayısıyla namaz sonrasında yapacağımız dualar ise bize bunun bir mükafatı oluyor. Namazın sonunda dua yaptığınızda ise günlük yaşam koşturmacası içerisinde bile Allah’tan isteklerde bulunabilmeniz için en uygun zamanları oluşturmuş olursunuz. Allah bize günlük olarak ibadet imkanı sunmuş ve bu ibadetinde geri dönüşünün katlarca fazla olduğunu söylemiş olmasına rağmen halen namaz kılmayan pek çok kişinin olduğunu da biliyoruz. Allah inşallah 5 vakit namaz kılmayan insanları da bu ibadetlerine davet eder.

Ramazan Ayu ve Kadir Gecesi

Ramazan yani onbir ayın sultanı, o öyle bir vakittir ki bu ayın 11 aydan daha da önemli olduğu bilinir. 11 ayın sultanı içerisinde yer alan Kadir gecesi de yine en hayırlı günler içerisinde yer alıyor. Bu özel ay ve bu özel gecede kendimizi Allah’a ibadet etmeye ayırırken dua etmeyi de unutmamalıyız. Zira Kadir gecesi ile ilgili bir hadis-i şerifte peygamber efendimiz şöyle buyurmaktadır:

“Kadir Gecesi’ni, fazilet ve kutsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibâdet ve tâatle geçiren kimsenin -kul hakkı hâriç- geçmiş günâhları bağışlanır.” (Müslim, Müsâfirîn, 175)

Arefe ve Bayram  

Allah Müslümanlara Arefe ve bayramı hediye olarak göndermiş ve Müslümanların dua edebilmeleri için belirlemiş olduğu gun sayısını da çoğaltmıştır.  

Yorumlar

Yorum Yap