Yükleniyor...

Hac Nedir, Ne Zaman Yapılır? Genel

Hac Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Hac Nedir, Ne Zaman Yapılır?

Hac Arapça da, kutsal topraklar ve mekanlara yapılan ziyaretlere verilen isimdir. Hac İslam’ın 5 şartından bir tanesidir ve bunun için Müslümanlar açısından çok önemlidir. Hac Hz. İbrahim’in oğlunu Allah’ a kurban için söz verdiği tarihte sözünü yerine getirmesi esnasında Allah’ın Hz. İbrahim’in oğlu İsmail’e sözünü tuttuğu için göndermiş olduğu koç ile özdeşleşmiş olan bir ibadettir.  

Hac maliyetli olan bir ibadet şekli olmasından dolayı maddi olarak durumu iyi olan Müslümanların üzerine farz olarak belirtilmiştir. Bunun için de her Müslüman günün birinde hacca gidecek kadar parasının olmasını istediğini biliyoruz. Hac ibadetinin manevi değeri çok yüksektir ve biz bunu hacca gidip dönenlerin anlattıklarından rahatlıkla biliyoruz. Hac insanın ruhunu arındıran temizleyen bir ibadettir.  

Hac İbadeti

Hac ibadetini yerine getiren bir Müslüman kendi inanışı gereği kutsal toprakları ziyaret etmiş Mekke ve Medine’yi görmüş Hz. Peygamberimizin dostlarının yaşadıkları yerlere tanıklık ederek İslam’ı yaşamış oldukları Kabe ve diğer yerleri görmüş olurken Kur’an-ı Kerim’in inmiş olduğu kutsal topraklarda Arafat yapıp şeytan taşlayıp Allah yoluna kurban keserler ve günahlarından arınmış olurlar.

Hac Hangi Aylarda Ne Zaman Yapılır?

Hac günü Arefe ve Kurban Bayramının günleri olmakla birlikte bu günler Kur’an-ı Kerim’de bilinen günler şeklinde ifade edilmiştir. Hac ile ilgili diğer vazifeler ise Şevval ve Zilkade aylarına yapılır.  

Hac Paketlerimizi incelemek için tıklayabilirsiniz?

Haccın Farzları Nelerdir?

Hac temel üç farzdan oluşur, bunlardan birincisi ihrama girmek ikincisi Arafat vakfesi ve üçüncüsü de Kabe’yi tavaf etmektir.  Hac ibadetinin içerisinde ise şeytan taşlamak ve kurallara uymak gibi vacip olan bir takım ibadet şekilleri vardır. Hacca giden bir Müslüman güzel kokular sürerek telbiyeye girer ihram içerisinde namaz kılar. Bunlar haccın yapılması gereken sünnetleri arasında yer almaktadır. Merak edilen hususlardan birisi ise Haccın ne zaman Müslümanlara farz olduğu konusundadır. Onu da şu şekilde açıklayabiliriz.

Hac Neden Farz Olmuştur?

Hac ibadetinin farz olarak kabul edilmesinde temel sebepler şunlar olarak bildirilmiştir. Hacca giden insan kötülüklerden arınır ve günahlarına tövbe ederek onlardan kurtulmak ister. Hacca bulunan zemzem suyunun insanların sıkıntılarını iyileştirdiği ve insanları rahatlattığı bilinir. Kur’anın inmiş olduğu bu kutsal topraklarda maneviyat yüksektir ve hacca giden bir kimse kendisini Allah’a yakın hisseder ve Allah ile arasında bir bağ kurulur. Müslümanların birliğini beraberliğini ve kardeşliğini sağlar bir anlamda Müslümanlar arasında bir köprü vazifesi görür. Hac bu nedenlerden dolayı farz olarak kabul edilmiştir.

Hac Çeşitleri Nelerdir?

Hac kendi arasında da farklılaşır. Çeşitleri ise ifrad haccı, temettü haccı ve kıran haccı şeklinde isimlendirilmektedir.

İfrad Haccı Nedir?

Umrenin yapılmadığı ve hacı adayının ihrama girme sırasında sadece hac için niyet ettiği bir hac çeşididir. Bu hac sırasında Müslümanlar kurban kesmezler.

Temettü Haccı Nedir?

Kurban kesimi dinen vacip olmakla birlikte hacı adayı umre ve hac için ayrı ayrı niyet eder ve bu şekilde ihrama girer. İlk olarak umre yapılarak ihrama girildikten sonra ibadet tamamlanmış olur. Sonrasında ise hac için ikinci kez ihrama girilerek hac ibadeti yerine getirilmiş olur.  

Kıran Haccı Nedir?

Bu hac sırasında Müslüman hac ve umre ibadetini aynı ihrama girerek yapabilir. Kurban kesmenin zorunlu olduğu hac ibadetinde Müslüman ihrama girdikten sonra ihramdan çıkabilecektir.

2020 Hac Kayıtları Ve Takvimi Ne Zaman Açıklanacak? Başlıklı yazımız içerisinde gelecek dönem hac ibadetiyle ilgili olan tüm gelişmeler ve bilgiler aktarılmıştır.

Yorumlar

Yorum Yap